Yöresel Lezzet Fuarı adı altında düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar açıkta satılan ürünlerin sağlıksız olduğunu belirterek, ‘‘Bu konudaki denetimlerin yetersiz kalması da halk sağlığını tehlikeye atıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü ve Eskişehir Deftardarlığı’nı bu konuda denetime davet ediyoruz’’ dedi.
ESNAFLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan esnaflar da fuardan dert yandı. Eskişehirspor’un adının kullanılarak bu şekilde fuar yapılmasını doğru bulmadığını belirten esnaflar, ‘‘Bu fuarlar bizim işlerimizi etkiliyor ve Eskişehir’de kalması gereken para dışarıya gidiyor. İlla fuar yapılacaksa bu Eskişehir esnafı ile yapılmalı’’ ifadelerini kullandı. Esnaflardan Koray Özkılıç, ‘‘Bizi denetleyen ilgili ve sorumlu kurumlar maalesef bu festivalleri denetlemiyor. Denetimden uzak bir satış ortamı var ve burada; peynir türleri, ballar, el yapımı gıda ürünleri gibi, denetlenmemesi riskli olan ürünler satışa çıkarılıyor. Ben birkaç kez bu tarz festivallere gittiğimde üzücü bir durumla karşılaştım. Bize bildirilen kurala göre satışımızın yasak olduğu bir takım otlar ve aktariye ürünlerinin, bu festivallerde rahatlıkla sergilenip satılabildiğini gördüm. Bu durumdan dolayı muzdarip oldum. Yöresel lezzet olarak, örneğin künefe satışı var, peynir çeşitleri satılıyor ancak tüm bunların hammadde kalitesi, üretimi sırasında ortamın hijyeni ne kadar iyidir, bunu bilemiyoruz. Çeşitli yöresel gıda ürünlerinde, hammadde olarak kullanılması gereken ürünü kullanmıyorlar ve halkımız o şehrin lezzetlerine aşina olmadığı için, o ürünü orijinal zannediyor ve tüketebiliyor. Bence bu durum bir lezzet katliamıdır. Ürünlerin açıkta satılması, sistemsel olarak bir yanlıştır. Açıkta satılan ürünlerin hijyenik olduğunu söyleyemeyiz. Hele ki açıkta satılan süt ürünleri, ballar ve reçeller, et ürünleri ciddi anlamda hijyen sorunlarına sahip’’ ifadelerini kullandı.
‘CİROMUZ YÜZDE 30 AZALIYOR’
Esnafın cirosunun bu festivaller nedeniyle olumsuz etkilendiğini de ifade eden Özkılıç, ‘‘Yöresel lezzetler fuarı olduğunda, vatandaşımız fuara gidiyor ve çarşıdaki vatandaş, yani bizim potansiyel müşterimiz olan kişiler buradan uzaklaşmış oluyor. Bu durum elbette ki bizim satışlarımızı etkiliyor. Ciromuz yaklaşık yüzde 30 azalıyor. Bu tarz festivaller yerel esnafı olumsuz anlamda etkiliyor’’ diye konuştu.
‘FESTİVALLERİ ESKİŞEHİRLİ ESNAFLA YAPIN’
Festival yapılacaksa Eskişehir’in esnaflarıyla da bir festival gerçekleştirilebileceğini belirten Özkılıç, ‘‘Sadece yerel esnafların ürünlerini tanıtabileceği, merkeze yakın bir bölgede bir festival düzenlenmesini çok isterdim. Şehrimizin tüm esnafları bunu isterdi, ürünlerimizi tanıtmak, kendi halkımıza erişmek ve özellikle bu ürünleri, festivallerdekinden farklı olarak, gerçek fiyatına satmak şehrimiz için iyi olur. Festivallerdeki esnaflar, giderleri fazla olduğu için, ürünlerin fiyatlarını şişiriyor’’ şeklinde konuştu.
ÜRÜNLERE EL KONULMUŞTU
Daha önce de benzer bir fuar düzenlenmiş ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle, 18 adet 9 kilogramlık yoğurt, 5 adet 20 kilogramlık yoğurt, 42 kilogram sucuk, 17 kilogram tel peyniri ve 18 kilogram bala el konulmuştu.
‘HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR’
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de bu fuarlar hakkında, ‘‘Zaten zor şartlar altında iş yapan tüccarımız ve esnafımızın zarar görmemesi için bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Menşei belli olmayan ve halk sağlığını doğrudan tehdit eden bu ürünlerin satışının yapılmasına izin veren seçilmiş veya atanmış tüm yetkilileri bir kez daha uyarıyorum” ifadelerini kullanmıştı.