Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Kaya, TÜRASAŞ personel alımı ve emeklilik maaş sistemi hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"2020 yılında İsim ve Sistem değişikliğine giden TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğümüzde geçtiğimiz yıla kadar 168 işçi arkadaşımız emekli olmuş, biz göreve gelinceye kadarda yerlerine işçi alımı yapılmamıştı. Personel alımı konusunda gerek bölge gerekse Genel müdürlüğümüzle yoğun bir görüşme trafiğine ve işin onay yeri olan Hazineye de şehrimizin iktidar partisi siyasilerinin de ısrarlı takip neticesinde, geçen yıl 28 arkadaşımız göreve başlamıştı. Bu sene Ocak ayından bu güne 95 işçi alımı için ısrarlı takip sonuç verdi ve bu gün İŞKUR üzerinden müracaatlarımız başlamıştır. 26 Temmuza kadar şartları tutanlar müracaatını yapabilirler.

Bu süreçte, kurumumuz için hayati önem taşıyan personel alımı konusunda, gerek bölge müdürlüğümüze, gerek Genel müdürlüğümüze ve Hazineden onay konusunda bakanlığımıza ve İktidar Partisi Siyasetçilerine verdikleri destek den teşekkür ederiz. Kurumumuz için kim bir çivi çakar destek verirse alkışlar, teşekkürü bir borç biliriz.

Bu alım yeterlimi?

Tabi ki hayır.

Sadece 2024 yılında geçen haftaya kadar 103 arkadaşımızın emekli olduğu bir kurumda alınan 95 kişi geçmiş yılların bile açığını kapatamamışken, tabi ki yeterli değil. Bu sayının artırılması için her türlü görüşme ve çalışmalarımız devam etmektedir. Şu ana kadar Demiryol-İş Eskişehir şubemize bağlı işyerlerimizden 181 arkadaşımız Sadece bu sene emekli olmuş, Maaş bağlama sisteminde herhangi bir düzenleme yapılmaz ise yılbaşına kadar da bu sayıdan daha fazlası emekli olmaya zorunlu olarak karar vermiş durumdadır.

Teferruatlı detayına girmeden gündemde olduğu için artık çalışan bütün kesimlerin haberdar olduğu, mantıklarımıza tamamen ters düşen, emekli maaşı hesaplama sisteminin yanlışlığı neticesinde, düşünün ki Bu yıl emekli olma hakkına sahip, ikisi de aynı kurumda aynı gün işbaşı yapmış prim günleri, miktarları aynı olan iki çalışan düşünün, birisi bu sene emekli oluyor bağlanacak emekli maaşını 100 birim kabul edersek önümüzdeki yıla emekliliğini bırakan diğer arkadaşı daha fazla prim ödemesine rağmen bu sene emekli olan arkadaşın aldığı emekli maaşının neredeyse yaklaşık %30-35 yani üçte bir eksiği bağlanacağından ve bu açığı da ömür boyu kapatamayacağından, hiçbir çalışan ve emekliliği hak eden önümüzdeki seneye kalmayı göze alamamaktadır. Böyle adaletsiz saçma bir maaş hesaplama sistemi olamaz.

Mevcut sistemde, erken yaşta emekli olmayıp üretip çalışıp prim yatıran sisteme destek olanın adeta cezalandırıldığı bir sistemle karşı karşıyayız. Yetkilileri bu konuya dikkat çekip özellikle hesaplama sistemini tekrar gözden geçirmeye davet ediyorum.

Bizler kurumlarımız ayakta kalsın, ne kadar adam alalım derken elimizdeki yetişmiş kalifiye elemanları genç yaşta ZORUNLULUKTAN kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz ve bu sisteme dokunmayıp devam ettirmeyi de bir ihanet olarak addediyorum.

Yetkililerimizi bir an önce bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. "

 

Editör: Almıla Hilalsu Dindar